Voorafgaand aan het referendum over de toekomst van de Krim, lopen de spanningen tussen Rusland en de Europese Unie op.

De Europese Unie is volop bezig een zwarte lijst samen te stellen wegens de Russische agressie op de Oekraïense Krim.

Op de lijst komen Russen die verantwoordelijk worden gehouden voor acties die de soevereiniteit van Oekraïne in gevaar brengen, zo klinkt het in Brussel. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel deze sancties afkondigen.

Waarnemers gaan ervan uit dat een meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland zich zondag zal uitspreken voor aansluiting bij Moskou. Dit is echter zeer tegen de zin van het Westen, dat dreigt met economische sancties tegen Rusland.

Zwarte lijst

Wie er precies op de zwarte lijst van Brussel komen te staan, wordt nu uitgewerkt. Mediaberichten reppen van een lijst met 120 tot 130 namen, maar de kans is groter dat dat aantal fors wordt teruggebracht. Bronnen in Brussel spreken van een ,,gering maar politiek belangrijk” aantal.

De personen op de EU-lijst zullen de EU niet meer in mogen en hun tegoeden in de unie worden bevroren.

Op de lijst staan vermoedelijk vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin, onder wie medewerkers van zijn staf, maar ook Russische hooggeplaatsten in het leger en bij veiligheidsdiensten. Mogelijk prijken ook topmensen uit het Russische bedrijfsleven op de lijst.

Buitenlanders in Rusland op de vingers getikt

Nog voor het begin van de crisis rond Oekraïne merkten buitenlandse bedrijven in Rusland op hun beurt al dat veel buitenlandse werknemers vanwege kleine overtredingen het land werden uitgezet. Dat zei een woordvoerder van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Rusland vrijdag, waar onder meer bedrijven alls ExxonMobil en PepsiCo actief zijn.

Van bijna 1.000 mensen zou het visum zijn ingetrokken nadat zij twee of meer overtredingen hadden begaan, zoals te hard rijden of fout parkeren. De Russische staatssecretaris voor Economie, Sergej Beljakov, bevestigde dat buitenlandse werknemers het slachtoffer waren geworden van dit beleid en dat er wordt gewerkt aan een oplossing van de problemen.

Maar volgens een organisatie die Europese bedrijven vertegenwoordigt, liggen gesprekken hierover sinds de omwenteling in Oekraïne stil. Ondernemingen maken zich intussen op voor meer problemen die mogelijk zullen ontstaan als de Europese Unie en de Verenigde Staten sancties tegen Rusland afkondigen.

Russisch leger oefent bij grens Oekraïne

Intussen houdt het Russische leger meerdere grote oefeningen buiten het eigen grondgebied. Russische militairen oefenen niet alleen aan de grens bij Oekraïne, maar ook boven de Middellandse Zee en in het noordpoolgebied.

Met de tot op heden grootste militaire oefening in het noordpoolgebied heeft Rusland nogmaals onderstreept aanspraak te maken op de enorme olie- en gasreserves in het gebied.

Transportvliegtuigen hebben op de Nieuw-Siberische Eilanden ongeveer 350 parachutisten en tonnen militaire uitrusting gedropt, zei luitenant-kolonel Jevgeni Mesjkov vrijdag. Het bataljon heeft bij een nachtelijke oefening een 'bezet' terrein bevrijd.

Volgens Rusland reikt zijn continentaal plat op de zeebodem zo ver in het noordpoolgebied, dat Rusland er aanspraak op kan maken.

Spierballentaal

Boven de Middellandse Zee houden Russische straaljagers en helikopters vrijdag ook oefeningen. Het Russische vliegdekschip Admiraal Koeznetsov doet mee aan de manoeuvres, meldde een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. De gevechtsvliegtuigen oefenen luchtgevechten.

Hij zei niet of de oefeningen iets te maken hebben met de spanningen op het Oekraïense schiereiland de Krim. Daar zijn naar verluidt Russische militairen binnengevallen. Zondag is daar een omstreden referendum over afscheiding van Oekraïne. Ook bij de Oekraïense grens oefenen Russische militairen.

Lees ook:

Hier moet Poetin voor vrezen: EU zet expansieplan Russisch gas op laag pitje

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl